دکتر آرش میرمحمد صادقی / مشکلات بینایی کودکان / عفونت چشم کودکان (علل و روش های درمان)

عفونت چشم کودکان (علل و روش های درمان)

عفونت چشم در کودکان

والدین باید از علائم عفونت چشم آگاه باشند تا بتوانند شناسایی و درمان عفونت چشم کودکان را سریع انجام دهند. عفونت‌های چشمی می‌توانند جدی باشند و ممکن است باعث از دست دادن دائمی بینایی شوند. درمان موثر همیشه مورد نیاز است.

به ویژه هنگامی که باکتری ها، ویروس ها یا قارچ ها به چشم یا نواحی اطراف آن حمله می کنند. شایع‌ترین عفونت‌های چشمی که کودکان را تحت تأثیر قرار می‌دهند، ورم ملتحمه ویروسی و باکتریایی نامیده می‌شوند که هر دو بسیار مسری هستند.

بسیاری از کودکان در مهدکودک ها، مدرسه و اردوگاه ها که فرصت های زیادی برای انتشار میکروب ها وجود دارد، دچار عفونت چشم می شوند. کودکان و نوجوانانی که از لنزهای تماسی استفاده می کنند بیشتر مستعد عفونت چشم هستند. اگر کودک شما عفونت چشمی دارد، او را تا زمانی که عفونتش از بین برود، در خانه نگه دارید تا از ابتلای سایر کودکان جلوگیری شود.

علائم عفونت چشم کودکان

شایع ترین نشانه های عفونت چشم کودکان شامل قرمزی، التهاب، ترشح، تورم پلک ها، خشکی چشم، حساسیت به نور، خارش و درد است. بچه‌ها ممکن است شکایت کنند که احساس می‌کنند چیزی در چشمشان وجود دارد.

  • ترشحاتی که سبز، زرد یا خونی هستند
  • پلک هایی که بعد از بیدار شدن از خواب به هم چسبیده اند
  • قرمزی چشم ها یا پلک ها
  • احساس اینکه چیزی در چشم است
  • چشم درد
  • یک زخم سفید یا خاکستری روی عنبیه
  • افزایش حساسیت نسبت به نور
  • تاری ناگهانی دید
  • تب، بدون هیچ دلیل دیگری

قطره برای عفونت چشم کودکان:

قطره چشم افلوکساسین برای درمان عفونت‌های باکتریایی چشم استفاده می‌شود. این دارو با از بین بردن باکتری‌هایی که باعث عفونت می‌شوند، اثر خود را اعمال می‌کند.

عفونت های باکتریایی چشم
عفونت های ویروسی چشم
عفونَت های آلرژیک چشم

گاهی اوقات، علائم چشم صورتی می‌تواند ناشی از آلرژن‌های محیطی باشد نه عفونت. اگر التهاب چشم کودک شما به دلیل آلرژی باشد، علائم دیگری مانند عطسه یا کهیر معمولاً وجود خواهد داشت. علاوه بر این، ورم ملتحمه آلرژیک به طور معمول در هر دو چشم ایجاد می شود. در مقابل، چشم صورتی عفونی معمولاً محدود به یک چشم است. اگرچه می‌تواند به راحتی از طریق تماس به هر دو چشم سرایت کند.

علل عفونت چشم کودکان

عفونت چشم کودکان بسیار شایع است و معمولاً توسط همان باکتری‌ها و ویروس‌هایی که عامل سرماخوردگی، آنفولانزا، عفونت گوش و سایر بیماری‌های دوران کودکی هستند، ایجاد می‌شود. عفونت‌های چشمی بسیار مسری هستند و معمولاً به سرعت در میان کودکان در مدرسه یا مراکز نگهداری از کودکان پخش می‌شوند.

شایع ترین عفونت چشم در کودکان و نوجوانان ورم ملتحمه (چشم صورتی) است که التهاب قسمت سفید چشم است. نوزادان تازه متولد شده همچنین می توانند در حین تولد به دلیل قرار گرفتن در معرض باکتری در کانال تولد دچار عفونت چشم شوند.

  • ورم ملتحمه باکتریایی
  • ورم ملتحمه ویروسی
  • مجرای اشک مسدود شده (در مورد انسداد مجرای اشکی بیشتر بدانید)
  • وجود یک جسم خارجی در چشم
  • سلولیت اوربیتال (عفونت کاسه چشم)

انواع عفونت چشم کودکان

در حالی که ورم ملتحمه (یا چشم صورتی که گاهی اوقات شناخته می‌شود) شایع‌ترین عفونت چشمی است، اگر کودک شما از لنز تماسی استفاده کند یا جراحی آب مروارید داشته باشد، احتمال ابتلا به عفونت‌های دیگر چشم افزایش می‌یابد. انواع عفونت ها عبارتند از:

  • ورم ملتحمه: یک عفونت چشمی شایع و بسیار مسری است که به راحتی در مهدکودک ها و مدرسه گسترش می یابد.
  • اندوفتالمیت: این یک عفونت جدی است که می تواند در صورت نفوذ چشم یا جراحی آب مروارید اتفاق بیفتد.
  • کراتیت آکانتامبا: این بیشتر برای کسانی که از لنزهای تماسی استفاده می کنند رایج است و شامل ورود یک انگل به چشم می شود.
  • سایر عفونت‌های ویروسی چشم: سایر عفونت‌ها، مانند تبخال چشمی، زمانی است که چشم با ویروس تبخال تماس پیدا می‌کند.
  • کراتیت قارچی: این می تواند به دلیل ورود قارچ به چشم از چیزهایی مانند شاخه ها یا کثیفی باشد.
  • تراخم: این بیشتر در مناطق توسعه نیافته شایع است و به کلامیدیا مرتبط است.

نوع دیگر از عفونت باکتریایی چشم، گل مژه است. با مراجعه به صفحه آن بیشتر بدانید.

چرا عفونت چشم در بین کودکان عود می کند؟

ورم ملتحمه باکتریایی و ویروسی در اطراف کودکان به دلیل نزدیکی آنها به یکدیگر در مهدکودک و مدرسه بسیار مسری هستند. باکتری‌ها یا ویروس‌ها می‌توانند روی دستگیره‌های در، میز و سایر سطوح در مکان‌های مشترک قرار بگیرند. از آنجایی که بعید است کودکان مرتب دست‌های خود را بشویید، مالیدن چشم‌هایشان می‌تواند منجر به عفونت چشم شود.

هنگامی که یکی از کودکان ورم ملتحمه دارد، با توجه به ماهیت تعاملات آنها، فضاهایی که با هم اشغال می کنند و تعداد دفعاتی که هر هفته یکدیگر را می بینند، احتمالاً به سایر کودکان سرایت می کند. والدین، معلمان، پرستاران کودک و سایر افرادی که در اطراف کودکان کار می کنند نیز باید در هنگام مشاهده بیماری چشم صورتی مراقب باشند.

استفاده از قطره برای درمان عفونت چشم کودکان

درمان عفونت های چشمی

هنگام درمان عفونت های چشمی، مهم است که نوع ملتحمه را به درستی تشخیص داده و بر اساس آن عمل کنید. گاهی اوقات تشخیص اینکه کودک با کدام نوع ورم ملتحمه دست و پنجه نرم می کند، حتی برای چشم پزشکان دشوار است. اگر شک دارید، کودک خود را توسط متخصص اطفال یا متخصص چشم مورد ارزیابی قرار دهید. برای ورم ملتحمه دائمی یا بدتر که به درمان پاسخ نمی دهد، برای ارزیابی چشم کودکان با چشم پزشکی در خیابان شریعتی تماس بگیرید.

عفونت های باکتریایی و ویروسی

برای عفونت های باکتریایی چشم، قطره های چشمی آنتی بیوتیک و داروها ممکن است در صورت نیاز تجویز شود. عفونت‌های ویروسی چشم را می توان به طور مشابه از طریق قطره های چشمی ضد ویروسی درمان کرد.

عفونت های آلرژیک

عفونت‌های آلرژیک چشم را می توان از طریق استفاده از اشک مایع، رفع آلرژی های زمینه ای و اجتناب از شرایط و محیط هایی که ممکن است منجر به عفونت چشم شود، برطرف کرد.

اگر ورم ملتحمه ناشی از آلرژی دارید، این ممکن است به معنای اجتناب از گرده، شوره حیوانات خانگی یا سایر مواد آلرژی زا باشد. اگر به ورم ملتحمه ناشی از سموم مبتلا هستید، این ممکن است به معنای تغییر محلول لنز تماسی متفاوت یا حذف برخی از محصولات پاک کننده در خانه باشد.

داروهای کاهش دهنده تب نیز می توانند به منظور کاهش ناراحتی تجویز شوند. کمپرس سرد یا گرم یک درمان خانگی موثر برای پاکسازی ترشحات و کاهش درد چشم است.

دکتر میرمحمد صادقی

دکتر آرش میرمحمد صادقی

دکتر آرش میرمحمد صادقی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران است که حدود 9 سال به عنوان هیئت علمی در این دانشگاه فعالیت دارد. دکتر میرمحمد صادقی شاگردان زیادی را تربیت کرده است و در سال 1399 به عنوان استاد نمونه یا استاد برتر دانشگاه علوم پزشکی تهران شناخته شده است. از نظر مقالات علمی حدود 50 تا مقاله در نشریات معتبر اروپایی و آمریکایی به چاپ رسانده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *