گل مژه

گل مژه

گل مژه (Stye) یک بیماری چشمی است که بسیاری از افراد در طول زندگی خود آن را تجربه می‌کنند. با این حال بسیاری از مردم تا زمانی که اتفاق نیفتد از چیستی آن بی‌خبر هستند. ممکن است در درازمدت روی بینایی شما تأثیری نگذارد و معمولا مدت زیادی دوام نخواهد آورد. اما قطعاً می‌تواند بر توانایی شما برای داشتن یک زندگی عادی در زمان حضور تأثیر بگذارد.

گل مژه چیست؟

گل مژه که به آن هوردئولوم (Hordeolum) نیز گفته می‌شود، عفونت غدد چربی است که در لبه پلک یافت می‌شود. این بیماری توسط باکتری‌ها (معمولا گونه‌های استافیلوکوکوس) ایجاد می‌شود. که در داخل غده چربی به دام افتاده اند. مشخصه آن قرمزی، التهاب، و سر پر از چرک مایل به زرد است که اغلب شبیه جوش است.

دو نوع اصلی گل مژه در نزدیکی پلک وجود دارد: گل‌ مژه داخلی و گل‌ مژه خارجی. همانطور که احتمالا می توانید تصور کنید، گل‌های داخلی در داخل پلک شما و گل‌های خارجی در خارج از پلک شما یافت می‌شوند. آنها به راحتی قابل مشاهده هستند و معمولا درمان آنها آسان است.

گل‌مژه خارجی معمولا عفونت غده زیس (که به مژه‌ها خدمات می دهد) یا فولیکول مو است. گل مژه داخلی معمولاً عفونت غده میبومین (که در داخل پلک دیده می‌شود) است. در هر صورت، گل‌مژه می‌تواند باعث درد، سوزش و ظاهری ناخوشایند شود.

عود مجدد گل‌مژه ممکن است نشان دهنده این باشد که پلک‌ها باید بیشتر تمیز شوند. می‌توانید این کار را با استفاده از مقدار کمی شامپو بچه روی یک سواب پنبه‌ای یا پارچه شستشو انجام دهید. شستن منظم باکتری‌های موجود در پوست از پلک، خطر ابتلا به فولیکول‌های مژه را کاهش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: درمان انحراف چشم کودکان

علت و عوامل خطر گل مژه

برخی چیزها می‌توانند خطر ابتلا به گل مژه را افزایش دهند. دست زدن به چشم‌ها بدون شستن دست‌ها، ضدعفونی نکردن لنزهای تماسی و استفاده از لوازم آرایشی قدیمی می‌تواند باکتری‌ها را به چشم شما منتقل کند. علاوه بر این، افراد مبتلا به بلفاریت، که قرمزی مزمن در لبه پلک است، بیشتر در معرض گل‌زدگی هستند.

  • استفاده از لنزهای تماسی
  • بهداشت ضعیف
  • استفاده از آرایش چشمی کهنه یا آلوده
  • بلفاریت، التهاب یا عفونت پلک‌ها
  • شرایط سیستمیک مانند روزاسه، درماتیت سبورئیک یا دیابت
علائم و نشانه های گل مژه

علائم گل مژه

گل مژه معمولا در اثر عفونت باکتریایی ایجاد می‌شود. بینایی شما نباید تحت تاثیر قرار گیرد. پزشکان گاهی از آنها به عنوان کیست پلک عفونی یاد می‌کنند. علائم اصلی گل مژه عبارتند از:

  • یک توده زرد دردناک روی پلک یا داخل آن
  • قرمزی چشم یا پلک
  • آبریزش چشم (در برخی موارد)
  • خارش
  • چشم‌های حساس به نور

آیا گل مژه به طور طبیعی بهبود می‌یابد؟

از آنجایی که گل‌مژه می‌تواند دردناک و آزاردهنده باشد، بسیاری از مردم به سرعت می‌پرسند که چه مدت باید با آن زندگی کنند. به خصوص نوع خارجی که دیدن آن ناخوشایند است. خبر خوب این است که گل مژه به طور طبیعی به خودی خود بهبود می‌یابد. روند طبیعی بهبودی معمولاً 7-10 روز طول می‌کشد.

با این اوصاف، همه نمی‌بینند که یک گل‌چشمی به خودی خود در این دوره 7 تا 10 روزه ناپدید می‌شود و سایر افراد ممکن است احساس کنند که این دوره برای صبر کردن بسیار طولانی است. همچنین طیف وسیعی از عوارض ممکن است رخ دهد که ناپدید شدن گل‌مژه در چشم آسیب‌دیده را بیشتر به تاخیر می‌اندازد.

در مورد گل مژه داخلی، بهتر است فورا با بهترین متخصص چشم مشورت کنید.

تفاوت گل مژه و شالازیون

تفاوت شالازیون و گل مژه

شالازیون یک غده چربی مسدود شده است که در قسمت داخلی پلک ظاهر می‌شود. و معمولا به صورت یک برآمدگی ظاهر می‌شود. گل مژه یا هوردئولوم یک برآمدگی جوش مانند کوچک‌تر است که به دلیل مسدود شدن غده چربی در پلک بالا یا پایین ظاهر می‌شود. معمولاً نزدیک مژه است و در قسمت بیرونی پلک زندگی می‌کند.

گل مژه چگونه درمان می‌شود؟

در ابتدا توصیه می‌شود درمان را با اعمال گرما و ماساژ ناحیه آسیب دیده چندین بار در روز انجام دهید. اگر بهبود نیافت یا التهاب تشدید شد باید به چشم پزشکی در خیابان شریعتی مراجعه کنید.

عوارض گل مژه

در موارد نادر، گل مژه به طور خود به خود تخلیه نمی‌شود. و ممکن است لازم باشد که توسط چشم پزشک تحت بی حسی موضعی برش داده شود. تا چرک تخلیه شود و بهبود یابد. اگر به طور مکرر گل مکرر دارید، با پزشک خود مشورت کنید تا بررسی کند که آیا عفونت محرک بیماری ندارید.

به منظور محدود کردن خطر عود، بهداشت روزانه پلک ها با استفاده از محصولات مناسب باعث از بین رفتن هر گونه باکتری می شود. ماساژ پلک نزدیک به مژه با دستمال مرطوب یا نوک پنبه ای آغشته به ژل مخصوص.

اگر از خشکی چشم رنج می برید، استفاده روزانه از قطره های چشمی روان کننده، مرطوب کننده و محافظ به تسکین علائم کمک می کند. (برای اطلاعات بیشتر به صفحه علت خشکی چشم مراجعه کنید.)

خلاصه کلام

گل‌ مژه توسط باکتری‌های پوست (معمولا باکتری‌های استافیلوکوک) ایجاد می‌شود که غدد چربی در پلک‌ها را تحریک می‌کنند. این باکتری‌ها که به طور معمول روی پوست چشم بی‌ضرر هستند، گاهی اوقات می‌توانند همراه با سلول‌های مرده پوست در لبه پلک به دام بیفتند. نتیجه یک برآمدگی متورم، قرمز و دردناک است که می‌تواند در طی چند روز ایجاد شود.

لمس مخاط از بینی و سپس لمس چشم می‌تواند باعث گسترش استافیلوکوک به پلک شود. حتما ترشحات گل مژه خود را تمیز کنید تا عفونت کمتر به نواحی دیگر سرایت کند.

اگر گل مژه ظرف یک هفته پس از ایجاد آن از بین نرفت، باید به مطب دکتر آرش میرمحمد صادقی مراجعه کنید. همچنین اگر گل‌مژه روی دید شما تأثیر بگذارد، شروع به خونریزی کرد، خیلی سریع بدتر شد، شروع به گسترش کرد یا عود کرد، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

دکتر میرمحمد صادقی

دکتر آرش میرمحمد صادقی

دکتر آرش میرمحمد صادقی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران است که حدود 9 سال به عنوان هیئت علمی در این دانشگاه فعالیت دارد. دکتر میرمحمد صادقی شاگردان زیادی را تربیت کرده است و در سال 1399 به عنوان استاد نمونه یا استاد برتر دانشگاه علوم پزشکی تهران شناخته شده است. از نظر مقالات علمی حدود 50 تا مقاله در نشریات معتبر اروپایی و آمریکایی به چاپ رسانده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *