دکتر آرش میرمحمد صادقی / مشکلات بینایی کودکان / علت ضعیف شدن چشم در کودکان

علت ضعیف شدن چشم در کودکان

ضعیف شدن چشم در کودکان

ضعیف شدن چشم این روزها در میان کودکان خردسال به یک مسئله رایج تبدیل شده است. به طور معمول، تصور می شود که این مشکل در نتیجه سبک زندگی نامناسب، مطالعه نامناسب، تماشای بیش از حد تلویزیون، یا چسباندن به تلفن های همراه رخ می دهد. با این حال برخی از کودکان با مشکلات بینایی به دنیا می آیند. به گفته انجمن چشم پزشکی و استرابیسم اطفال آمریکا، علت ضعیف شدن چشم در کودکان در چندین مورد خلاصه می شود.

علائم شامل مشکل در تشخیص چهره های آشنا، مشکلات خواندن، تاری دید، ناتوانی در تشخیص رنگ و کنتراست، سردرد یا قرمزی چشم است. اگر به موقع به این موضوع رسیدگی نشود، می تواند منجر به نابینایی شود.  بیایید علت ضعیف شدن چشم در کودکان را بشناسیم.

بینایی ضعیف می تواند در توانایی کودک شما برای یادگیری و بازی در مدرسه اختلال ایجاد کند. ممکن است تمرکز کودک شما برایش مشکل باشد و درک یا درک چیزها زمان بیشتری ببرد. ضعف بینایی در دوران کودکی می‌تواند باعث شود کودک شما مجبور به استفاده از عینک شود. بیشتر کودکان از عینک زدن راحت نیستند. و این می تواند به روابط اجتماعی و بین فردی آنها آسیب برساند. به یاد داشته باشید که مشکل بینایی در صورت تشخیص زودتر قابل درمان است.

مشکلات عصبی

مسائل عصبی ممکن است باعث ضعف بینایی در بین جوانان شود. به عنوان مثال، آسیب عصبی به نواحی از مغز که بینایی را کنترل می کنند. در جوانان، آسیب به اعصابی که بینایی آنها را کنترل می کنند، می تواند منجر به ضعف بینایی و کوری شود.

اثر ژنتیکی

اگر یکی از اعضای خانواده مبتلا به آلبینیسم یا رتینیت پیگمانتوزا (به گروهی از بیماریهای ارثی شبکیه گفته می شود) باشد. این اختلالات ارثی ممکن است باعث ضعیف شدن چشم و نابینایی کودکان شود.

بیماری های چشم

گلوکوم، آب مروارید چشم، رتینوبلاستوما و بیماری های شبکیه همگی می توانند کودکان را تحت تاثیر قرار دهند. و در صورت عدم درمان زودهنگام می توانند منجر به محدودیت دید و آسیب جبران ناپذیر به چشم شوند.

مشکل مادرزادی

بین هفته بیستم و چهلم بارداری، شبکیه چشم نوزاد شروع به رشد می کند. در طول این مدت، کودک ممکن است در نتیجه هر نوع اختلال یا زایمان زودرس، ناهنجاری های بینایی بزرگی را تجربه کند.

سبک زندگی بد

چشم کودکان در نتیجه سبک زندگی نامناسب آنها می تواند به انواع اختلالات عمده مبتلا شود. که در نهایت منجر به کاهش بینایی می شود. به عنوان مثال، عادات غذایی نامناسب، ساعت‌های صرف تماشای تلویزیون، استفاده از تلفن همراه، مطالعه در حالت نادرست نشسته و غیره.

نزدیک بینی و هایپرمتروپی (دور بینی) می تواند در نتیجه این عوامل ایجاد شود و در درازمدت یک مشکل برای جوان ایجاد کند.

ضعیف شدن ناگهانی چشم

بسیاری از مشکلات بینایی در طول زمان ایجاد می شوند. بنابراین، چه چیزی می تواند باعث از بین رفتن ناگهانی بینایی در کودک شود؟

بهترین متخصص چشم کودکان می گوید، غیر از تروما، علت اصلی از دست دادن ناگهانی بینایی در یک کودک جدا شدن شبکیه چشم است. جداشدگی شبکیه می‌تواند در اثر سایر بیماری‌ها مانند رتینوپاتی نارس یا نزدیک‌بینی شدید ایجاد شود. همچنین می‌گوید: بعضی از بچه‌هایی که واقعاً نزدیک‌بین هستند، شبکیه‌شان واقعاً نازک است و می‌تواند واقعاً جدا شود. “این ممکن است ناگهانی باشد.”

ضعیف شدن ناگهانی چشم کودکان

علائم جدا شدن شبکیه ممکن است شامل دیدن یک “پرده” تیره در حال حرکت در سراسر چشم، جرقه های نور، شناورها یا لکه ها یا دید ناگهانی تاری باشد. اگر کودکتان علائم جداشدگی شبکیه را نشان داد، فوراً نزد چشم پزشک ببرید. درمان فوری می تواند از کاهش دائمی بینایی جلوگیری کند.

چه چیزهایی می تواند بینایی کودکان را تحت تاثیر قرار دهد؟

نگاه کردن به صفحه نمایش و آسیب به چشم کودکان

زمان صفحه نمایش

نگاه کردن طولانی مدت به صفحه نمایش کامپیوتر مانند تبلت و گوشی های هوشمند می تواند باعث ناراحتی، خستگی، تاری دید و سردرد، خشکی چشم و خستگی چشم شود. بهترین دکتر انحراف چشم در تهران توصیه می کند که کودکان زیر 2 سال اصلاً صفحه نمایش را تماشا نکنند. و مدت زمان استفاده کودکان 2 تا 5 ساله از صفحه نمایش را کمتر از 1 ساعت در روز مناسب می داند.

ایمنی در برابر آفتاب

اشعه ماوراء بنفش می تواند باعث تحریک کوتاه مدت، چشمک زدن زیاد و حساسیت به نور روشن شود. مشکلات طولانی ‌مدت شامل آسیب دیدگی چشم، سرطان پوست، آب مروارید و دژنراسیون ماکولا است. استفاده از عینک آفتابی مطابق با استانداردهای جهانی از آسیب چشم در اثر نور خورشید جلوگیری می کند. همچنین استفاده از کلاه به جلوگیری از آسیب دیدگی چشم کمک می کند.

جلوگیری از آسیب چشم کودکان با عینک افتابی
آسیب به چشم کودکان

جلوگیری از آسیب چشم

می توانید با دور نگه داشتن فرزندتان از خطرات احتمالی اطراف خانه و باغ مانند مواد شیمیایی، رنگ یا اشیاء تیز از آسیب های چشمی جلوگیری کنید. و به یاد داشته باشید که حتما از تجهیزات ایمنی چشمی مناسب استفاده کنید. اگر کودک شما به چشم خود آسیب می رساند، به اپتومتریست یا چشم پزشکی در خیابان شریعتی مراجعه کنید.

علائم ضعیف شدن چشم در کودکان نوپا و کودکان

اگر کودک شما از داشتن هر یک از علائم و نشانه های ضعف بینایی که در زیر ذکر شده است شکایت کرده است. باید فوراً چشم او را توسط یک متخصص چشم مورد آزمایش قرار دهید.

  • چشمک زدن
  • تماشای تلویزیون یا دستگاه های دیجیتال از نزدیک
  • شکایت از درد چشم یا سردرد
  • پوشاندن یک چشم
  • ناهماهنگی چشم
  • مالیدن چشم
  • چشمان اشکی یا قرمز
  • حواس پرتی در حین مطالعه
علائم ضعیف شدن چشم در کودکان

شایع ترین بیماری های چشم در کودکان

بسیاری از مشکلات بینایی کودکان را می توان با عینک، لنزهای تماسی، جراحی یا سایر روش های درمانی اصلاح کرد.

  • آستیگماتیسم، تاری دید ناشی از تغییر جزئی شکل در عدسی چشم (قرنیه). ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشد، در اثر آسیب یا بیماری ایجاد شود یا با افزایش سن ایجاد شود
  • دوربینی، باعث تاری دید و احتمالاً سردرد در هنگام نگاه کردن به اشیاء نزدیک می شود.
  • نزدیک بینی، جایی که چشم نمی تواند تمرکز کند و اشیاء دور تار به نظر می رسند
  • انحراف چشم، به آن چشم چرخان یا ضربدری نیز گفته می شود. جایی که چشم ها به جهات مختلفی اشاره می کنند که یکی به سمت داخل یا خارج می چرخد.

جلوگیری از ضعیف شدن چشم در کودکان

تغییراتی در غذا و شیوه زندگی کودک خود ایجاد کنید تا چشمان او سالم بماند. و در واقع از ضعیف شدن چشم کودک پیشگیری کنید.

  • غذاهای غنی از ویتامین A را در برنامه غذایی قرار دهید. سبزیجات برگ سبز، تخم مرغ، شیر، هویج، سبزیجات زرد یا نارنجی، اسفناج، سیب زمینی شیرین، پاپایا، کشک و دانه های سویا نمونه هایی از غذاهایی هستند که آنتی اکسیدان بالایی دارند.
  • حبوبات، میوه های خشک و دانه ها را مصرف کنید.
  • عادات صحیح خواندن و نوشتن مانند نخواندن هنگام خواب را به کودک آموزش دهید.
  • هنگام مطالعه مطمئن شوید که اتاق به خوبی روشن است. کودکان نباید اجازه داشته باشند که از تلفن خود استفاده کنند یا از فاصله نزدیک تلویزیون تماشا کنند.
دکتر میرمحمد صادقی

دکتر آرش میرمحمد صادقی

دکتر آرش میرمحمد صادقی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران است که حدود 9 سال به عنوان هیئت علمی در این دانشگاه فعالیت دارد. دکتر میرمحمد صادقی شاگردان زیادی را تربیت کرده است و در سال 1399 به عنوان استاد نمونه یا استاد برتر دانشگاه علوم پزشکی تهران شناخته شده است. از نظر مقالات علمی حدود 50 تا مقاله در نشریات معتبر اروپایی و آمریکایی به چاپ رسانده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *