دکتر آرش میرمحمد صادقی / مشکلات بینایی کودکان / به مشکلات بینایی کودکان توجه کنید!

به مشکلات بینایی کودکان توجه کنید!

مشکلات بینایی کودکان یکی از دغدغه های اصلی والدین می باشد. چشم عضو حساسی از بدن است و مشکلات و بیماری های زیادی وجود دارد که می توانند چشم را  مورد هدف قرار دهند. مشکلات بینایی کودکان تحت تاثیر عوامل زیادی است. هنگامی که متوجه وجود موردی مشکوک در بینایی کودک خود شدید. توصیه می شود در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه نمایید. چرا که بسیاری از مشکلات بینایی کودکان در صورت نادیده گرفته شدن می توانند منجر به بروز بیماری های چشمی زیادی در بزرگسالی آن ها و همچنین علت ضعیف شدن چشم در کودکان شود.

مشکلات بینایی کودکان

بینایی کودک در سنین پایین در حال رشد و تکامل است. به همین دلیل بیشتر از بزرگسالان در معرض بیماری های چشمی و آسیب های ناشی از آن قرار می گیرند. یکی از شایع ترین بیماری های چشمی ای که کودکان به آن دچار می شوند عفونت باکتریایی چشم است. کودک به دلیل اینکه درکی از بهداشت محیط اطراف ندارد، ممکن است دست آلوده خود را به چشمش بزند. و همین امر سبب بروز عفونت در کودک شود. و در صورتیکه درمان عفونت چشم کودکان انجام نشود. بیماری های چشمی ناشی از آن  و در راستای آن مشکلات بینایی کودکان خود را نشان می دهند.

انواع بیماری های چشم در کودکان

همانگونه که اشاره شد سیستم بینایی و چشم کودک، از نوزادی در حال رشد است. فلذا معاینه سالانه بینایی کودک و مراجعه به پزشک بینایی سنجی می تواند نقش بسیار مهمی در پیشگیری از ابتلای کودک به بیماری های چشمی و بروز مشکلات بینایی کودکان ایفا کند. قرمزی چشم، گرفتن چشم هنگام مشاهده تلویزیون، مالیدن چشم ها به طور مداوم، خارش چشم، آبریزش چشم، سرگیجه و سردرد و تهوع.  از نشانه های ابتلا به بیماری های چشمی در کودکان می باشد. برخی از بیماری های چشمی در کودکان در زیر اشاره شده است:

التهاب چشم

التهاب یا قرمزی چشم می تواند در اثر عفونت باکتریایی ویروسی و یا حساسیت آلرژیک باشد.

انحراف چشم یا استرابیسم

یکی از مشکلات شایع در کودکان انحراف چشم یا استرابیسم است. که در آن چشم ها هنگام تمرکز بر روی یک شی در یک راستا نیستند. در کودکانی که به این بیماری مبتلا هستند بینایی در چشم مشکل دار به طور طبیعی رشد نمی کند. خوشبختانه با شروع درمان انحراف چشم از سنین پایین تا حد زیادی قابل درمان می باشد.

تنبلی چشم

تنبلی چشم به حالتی گفته می شود که یک چشم یا هر دو نمی توانند تصویری به شفافیت چشم های سالم دریافت کنند. درمان تنبلی چشم ازدوران کودکی با بستن چشم و یا عینک انجام می شود. بهتر است شروع درمان در سنین پایین و به محض تشخیص بیماری باشد چرا که دراینصورت بینایی اغلب بهبود می یابد.

شالازیون یا گل مژه

شالازیون یا گل مژه یک غده متورم و برجسته که در اثر انسداد غدد پلک فوقانی یا تحتانی می باشد در پلک ایجاد می شود. اگر شالازیون بزرگ باشد ممکن است مردمک چشم کودک را بپوشاند. و سبب بروز مشکلات بینایی کودکان شود. در این صورت مراجعه به پزشک متخصص چشم، اولین قدم در مواجه با شالازیون می باشد.

پتوز

پتوز یا افتادگی پلک می تواند یکی دیگر از بیماری های چشمی در کودکان باشد. افتادگی پلک می تواند دید را مسدود کند. و یکی دیگر از عوامل بروز مشکلات بینایی کودکان باشد. اگر افتادگی پلک کم باشد نیازی به جراحی نیست. ولی در صورتیکه افتادگی پلک تا حدی باشد که دید را مسدود کند. ممکن است برای بالا بردن پلک به جراحی نیاز داشته باشد.

سلولیت عفونت پلک

سلولیت عفونت پلک با علائم تب ، تاری دید ، تورم دردناک و مشکلات حرکت چشم خود را نشان می دهد. به دلیل خطرناک بودن عفونت و سرایت به دیگر قسمت های بدن لازم است فورا درمان شود.

اپیفوریا

اپیفوریا در اثر بسته شدن مجرای اشک ایجاد می شود. در بسیاری از موارد اپیفوریا به خودی خود برطرف می شود. اما در صورتیکه پس از گذشت مدت زمان زیادی هم چنان ایپفوریا باقی مانده باشد. منجر به عفونت های مکرر در چشم کودک می شود. و ممکن است یک جراحی کوچک برای برطرف کردن اپیفوریا نیاز باشد. (در مورد انسداد مجرای اشکی بیشتر بدانید)

در صورتیکه در سابقه خانوادگی والدین یکی از بیماری های فوق وجود داشته باشد. لازم است کودک در سن 2 تا 3 سالگی برای بررسی تنبلی چشم یا انحراف چشم به یک پزشک متخصص اپتومتریست مراجعه کند. فراموش نکنید که بسیاری از مشکلات بینایی کودکان در صورتیکه از سن پایین تر تشخیص داده شود قابل درمان بوده. و اغلب بینایی کودک بهبود می یابد و یا به طور کامل درمان می شود.

مشکلات بینایی شایع در کودکان

مشکلات بینایی دیگری در کودکان وجود دارند که نسبت به دیگر مشکلات شایع تر می باشند. علاوه بر نکاتی که ذکر کردیم، ویژگی های دیگری نیز وجود دارند ه در صورت بروز علائم در کودکتان باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید تا از بروز هرگونه عوارضی در بزرگسالی جلوگیری شود.

برخی از این مشکلات شایع عبارتند از:

علت کوچک دیدن اجسام در کودکان

بزرگ و کوچک دیدن اجسام می تواند به دلیل وجود یک اختلال بینایی و یا روانی باشد. که باید به طور همزمان توسط چشم پزشک و روانپزشک مورد بررسی قرار بگیرد. یکی از علائم میکروپسیا کوچک دیدن اجسام می باشد که کودک اشیا را کوچکتر از اندازه ی واقعی آن ها می بیند. ناگفته نماند کوچک دیدن اجسام می تواند به دلیل یک اختلال بینایی یا مشکلات بینایی کودکان باشد. که همانگونه گفته شده ملزوم به بررسی های تخصصی پزشک می باشد.

علت تاری دید ناگهانی در کودکان

تاری دید در کودکان می تواند یک واکنش موقتی باشد. و خود به خود از بین برود در مقابل تاری دید ممکن است یکی از مشکلات بینایی کودکان و یا آسیب های جدی مغزی باشد. در صورتیکه تاری دید به سرعت از بین برود جای نگرانی نیست. اما زمانی که این تاری دید نوسان دارد. و در دقیقه ای همه چیز شفاف و واضح است و در دقیقه ای دیگر همه چیز تار است. نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارد. کودکان قادر به توصیف مشکلات بینایی خود و تاری دید نمی باشند. اما یکی از علائمی که کودک در هنگام داشتن تاری دید از خود نشان می دهد. تنگ کردن چشم ها هنگام مشاهده می باشد که باید توسط والدین جدی گرفته شود.

دکتر میرمحمد صادقی

دکتر آرش میرمحمد صادقی

دکتر آرش میرمحمد صادقی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران است که حدود 9 سال به عنوان هیئت علمی در این دانشگاه فعالیت دارد. دکتر میرمحمد صادقی شاگردان زیادی را تربیت کرده است و در سال 1399 به عنوان استاد نمونه یا استاد برتر دانشگاه علوم پزشکی تهران شناخته شده است. از نظر مقالات علمی حدود 50 تا مقاله در نشریات معتبر اروپایی و آمریکایی به چاپ رسانده است.

3 Responses
    1. سلام چند هفته تا چندماه بعد از عمل طول میکشد تا چشم ها به حالت طبیعی برگردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *